Varmt välkommen till Högskolan i Borås och vår nätbaserade fortsättningskurs i Svenska som andraspråk!
Kursen riktar sig främst till dig som i din yrkesutövning möter elever med svenska som andraspråk inom skola och utbildning. Kursen genomsyras av ett didaktiskt perspektiv och belyser läsande & skrivande på ett andraspråk. I kursen undersöker vi olika textgenrer, genrepedagogik och skolans ämnesspråk.
Delkurs 1: Litteracitet och lärande i ett andraspråksperspektiv, 7,5 hp
Denna kurs är nätbaserad och genomförs på distans, utan fysiska träffar på Högskolan i Borås.
På vår lärplattform Canvas finns information om kursen och här lägger lärarna ut föreläsningar och läshänvisningar. Föreläsningarna är ofta filmade och kan ses under en längre tidsperiod. Vi använder högskolans Zoom-konto för att träffas online. För att verksamma lärare ska kunna deltaga ses vi alltid sen eftermiddag/kväll. Vid workshops, muntliga redovisningar och seminarier behövs datorutrustning som har webbkamera och mikrofon samt bra internetuppkoppling. Hitta gärna en avskild plats att sitta på så att andra i din närhet inte stör.
Måndagen den 2 september kl. 19:00-21:00 har vi kursintroduktion online via Zoom. Här får du möjlighet att träffa kursansvarig, andra kursdeltagare samt ställa frågor om kursen. För att delta behöver du ha tillgång till en dator med webbkamera samt ett headset. En länk till Zoom-mötet kommer att läggas ut på kursens Canvas-sida. Här finns även ett diskussionsforum där vi ber dig att presentera dig kort. Vi ses!
Vänliga hälsningar,
Gisela Bohlin (kursansvarig lärare)
Checklista före kursstart
- Följ högskolans STEG FÖR STEG GUIDE för nya distansstudenter!
https://www.hb.se/student/ny-student/steg-for-steg-guide/
- För att logga in på Canvas måste du först ha
1) registrerat dig
2) skapat ett studentkonto
- Canvas kommer du åt via högskolans webbsida. Vi rekommenderar att du loggar in via en dator. Om du vill veta mer om Canvas eller behöver hjälp finns information på följande sida: https://www.hb.se/student/mina-studier/webb-och-mobiltjanster/canvas/ eller mejla högskolans Canvas-support: canvas@hb.se
- Kurslitteratur: I kursplanen finns en litteraturlista med en del av litteraturen angiven. På Canvas kommer det finnas en mer detaljerad litteraturlista som ansvarig lärare ska lägga ut minst tre veckor före momentet startar. Som distans-student har du tillgång till högskolans bibliotek där du kan söka artiklar, låna böcker och läsa om akademiskt skrivande och hur man refererar enligt Harvardsystemet. Tänk på att beställa litteraturen i god tid så att du kan börja läsa när kursen startar.
Jag rekommenderar att du köper:
- Johansson Britt & Sandell Ring Anniqa, (2015) Låt språket bära, genrepedagogik i praktiken (2015). Hallgren & Fallgren: Stockholm. (Användbar bok för textdekonstruktion och analys samt idéer för pedagogiska upplägg!)
köper eller lånar:
- Walldén, Robert (2020). Pedagogisk kommunikation i svenska som andraspråk. Lund: Studentlitteratur. (I boken beskrivs hur genreteorin kan appliceras i olika andraspråksklassrum på olika stadier åk 1, mellanstadiet och Grundvux. Författaren för även ett kritiskt resonemang om genrer.
Studentexpeditionen: Denna expedition är till för dig som student. Kontakta dem om du behöver hjälp. https://www.hb.se/student/vi-hjalper-dig/studentexpeditionen/
Registrera dig och skapa studentkonto
Du måste registrera dig för att inte förlora din plats på det program eller de kurser du har blivit antagen till.
När du registrerar dig på ett program eller kurs innebär det att du bekräftar din plats och har bestämt dig för att studera. Information skickas till CSN så att studiemedel kan betalas ut.
Du måste vara registrerad för att få delta i utbildningen och för att resultat ska kunna rapporteras in från tentamen, laborationer eller andra studieprestationer.
Samtidigt som du registrerar dig skapar du ditt studentkonto. Med studentkontot får du tillgång till de system du behöver för dina studier, exempelvis lärplattformen. Du får också tillgång till en studentmejl.
Följ instruktionerna om hur du registrerar dig och skapar ditt studentkonto
Så här hittar du ditt schema
Schema i Kronox
Ditt schema inklusive hänvisning till plats för träffar hittar du i det digitala schemaverktyget KronoX. Notera gärna att ändringar i schemat kan ske med kort varsel. Ha därför som vana att kontrollera schemat i KronoX regelbundet.
Lärplattformen Canvas
På webbsidan Ny student hittar du mycket bra information, bland annat om lärplattformen, Canvas, som du får tillgång till efter att du registrerat dig och skapat ditt studentkonto. Det är på lärplattformen vi lägger upp information om kurserna och där en hel del kommunikation mellan lärare och studenter samt mellan studenter sker.
Läs mer på Ny student.
Inspark och preppvecka
Varje termin inleds med en inspark. Det är Studentkåren i Borås som ansvarar för de aktiviteter som ordnas.
Läs mer på studentkårens webb
Veckan innan utbildningarna drar i gång erbjuder högskolan ett antal informationspass som är bra för dig som är ny student att ta del av. Det kan finnas många frågor och funderingar inför terminsstart och här har du möjlighet att få svar på dina frågor och känna dig reda inför starten på dina studier.
Läs mer om preppveckan
Frågor
Om du har frågor som rör din utbildning så kan du kontakta vår administration.
Vi har telefontid måndag–fredag, kl. 10:00-12:00. Du kan även kontakta oss via e-post. För att vi ska kunna hjälpa till så snabbt som möjligt är det viktigt att du i ämnesraden skriver vilken utbildning eller kurs du ska läsa.
Utbildning inom bibliotek, information, pedagogik och IT (A3)