Hej och välkommen till kursen i Mikroekonomi höstterminen 2024!
Kursens inledande moment presenterar hur prismekanismen och elasticitet används för att analysera hur marknader fungerar samt hur dessa påverkas av förändringar i omvärlden. Nästa moment ger en introduktion till konsumtionsteori och hur preferenser, priser och inkomst påverkar individens optimala konsumtionsval. I den tredje delen av kursen lär sig studenterna viktiga begrepp inom produktionsteori på kort och lång sikt. Kursens följande moment behandlar viktiga kostnadsbegrepp såsom rörliga kostnader, fasta kostnader och marginalkostnad. Vi undersöker också hur producenter vinstmaximerar både på kort och lång sikt. I nästa moment fokuserar vi på hur producentens beteende påverkas av vilken marknadsform producenten är verksam i. Exempel på dessa marknadsformer är fullständig konkurrens, monopol och monopolistisk konkurrens. Kursens sista moment presenterar hur olika marknadsmisslyckanden såsom kollektiva varor och asymmetrisk information påverkar allokeringen av resurser i samhället. Vi undersöker också hur konsumtion och produktion kan generera externaliteter och hur dessa kan motverkas med hjälp av skatter och regleringar.
Schema uppdateras kontinuerligt och finns tillgängligt i Kronox.
Kursintroduktion
Kursplan och kurs-PM (kursbeskrivning) kommer att presenteras två veckor före kursstart, måndagen den 28/10 2024 klockan 07.59, i en förinspelad kursintroduktion på kurshemsidan i Canvas jämte annat kursmaterial samt examination. Samtidigt publiceras en introduktion till övningar under kursen i form av en förinspelad kursintroduktion på kurshemsidan i Canvas. Undervisningen kommer att bedrivas på svenska. Kurslitteratur och viss del av kursmaterialet kommer att vara på engelska emedan salstentamen och laborationer kommer att vara på svenska. Av kursplanen framgår vilken kurslitteratur ni SKA anskaffa innan kursstart – detta förtydligas även i de inspelade kursintroduktionerna.
Utgångspunkten för undervisning på denna kurs är att all undervisning bedrivs på plats i sal på campus. Möjlighet finns till frågestunder via zoom – se schema/kurs-PM. En del material är inspelat och publiceras på kurshemsidan i Canvas successivt under kursen. Underlag för föreläsningar/övningar publiceras en vecka före respektive schemalagd aktivitet.
Examination i form av en skriftlig salstentamen kommer ENDAST att hållas på campus, inga undantag. Är studenten inte frisk vid ordinarie tillfälle kommer nya möjligheter vid omtentamenstillfällen framöver (följ schema och anslag).
På kurshemsidan publiceras material inför föreläsningar, övningar, laborationer samt exempel på salstentamen med mera. Gå in på kurshemsidan i Canvas och kolla redan innan kursstart!
Nedan följer information från administrativ personal.
Välkommen till kursen i Mikroekonomi,
Bengt Kjellgren, Kursansvarig och examinator
Registrera dig och skapa studentkonto
Du måste registrera dig för att inte förlora din plats på det program eller de kurser du har blivit antagen till.
När du registrerar dig på ett program eller kurs innebär det att du bekräftar din plats och har bestämt dig för att studera. Information skickas till CSN så att studiemedel kan betalas ut.
Du måste vara registrerad för att få delta i utbildningen och för att resultat ska kunna rapporteras in från tentamen, laborationer eller andra studieprestationer.
Samtidigt som du registrerar dig skapar du ditt studentkonto. Med studentkontot får du tillgång till de system du behöver för dina studier, exempelvis lärplattformen. Du får också tillgång till en studentmejl.
Följ instruktionerna om hur du registrerar dig och skapar ditt studentkonto
Så här hittar du ditt schema
Schema i Kronox
Ditt schema inklusive hänvisning till plats för träffar hittar du i det digitala schemaverktyget KronoX. Notera gärna att ändringar i schemat kan ske med kort varsel. Ha därför som vana att kontrollera schemat i KronoX regelbundet.
Lärplattformen Canvas
På webbsidan Ny student hittar du mycket bra information, bland annat om lärplattformen, Canvas, som du får tillgång till efter att du registrerat dig och skapat ditt studentkonto. Det är på lärplattformen vi lägger upp information om kurserna och där en hel del kommunikation mellan lärare och studenter samt mellan studenter sker.
Läs mer på Ny student.
Frågor
Om du har frågor som rör din utbildning så kan du kontakta vår administration.
Vi har telefontid måndag–fredag, kl. 10:00-12:00. Du kan även kontakta oss via e-post. För att vi ska kunna hjälpa till så snabbt som möjligt är det viktigt att du i ämnesraden skriver vilken utbildning eller kurs du ska läsa.
Utbildning inom textil, teknik och ekonomi (A1)
- Telefon: 033-435 4011
- E-post: a1@hb.se