Välkommen till psykologi, grundkurs på halvfart höstterminen 2024!
Kursen syftar till att utveckla grundläggande förståelse för hur och varför människor tänker, känner och handlar som de gör utifrån olika psykologiska infallsvinklar. En översikt över psykologins utveckling och roll i samhället visar hur dagens psykologi växt fram i ett historiskt skeende och i ett samspel mellan vetenskap och samhället i övrigt. Människan som individ och i grupp diskuteras och analyseras utifrån väletablerade psykologiska teorier och aktuella frågeställningar. Kursen inkluderar även en introduktion till grundläggande forskningsmetod och statistik.
Höstens kurser består av Psykologins historiska framväxt (26/8 - 1/11) samt Psykobiologi och kognition (4/11 - 10/1). Vårens kurser består av Utvecklings- och personlighetspsykologi (13/1 – 21/3) följt av Socialpsykologi (24/3 – 5/6). All information om kursen finns i Canvas under de olika menyerna. Det är viktigt att du har tillgång till lärplattformen före kursstart och att ett studentkonto är öppnat. Denna information har du fått från antagningsenheten.
Förinspelade föreläsningar laddas upp på onsdagar 16:00-18:00. Dessa följs upp på några torsdagar mellan 16:00-17:00 och du får då möjlighet att ställa frågor om kursen och om föreläsningen dagen innan. Introduktionen 26/8 ges live och spelas samtidigt in, den går igenom kursens innehåll, mål, uppgifter och examinationer. Vi kommer även gå igenom Canvas vid detta tillfälle.
Kursen har tre examinerande moment; tentamen (TE), individuell inlämning (IN) och gruppinlämning (RE). Individuell inlämning och gruppinlämning sker i Canvas på angiven dag och tid. Det är lämpligt att införskaffa följande litteratur till delkurs 1 och läsa avsnitten som anges för varje föreläsning i modulen.
Kurslitteratur
Kurslitteratur till delkurs 1 är:
Borg, E., & Westerlund, J. (2021). Statistik för beteendevetare. Faktabok (4e uppl.). Liber AB (valda kapitel 202 s.)
Schultz, Duane P., & Schultz, Sydney E. (2015). A history of modern psychology – international edition (11th ed.). Thompson Wadsworth. (448 s.)
Kurslitteratur till delkurs 2 är:
Reisberg, D. (2018). Cognition. Exploring the science of the mind (7th ed.). International Student Edition. W.W. Norton & Company (744 s.)
Hälsning,
kursansvarig Joel Gerafi
Registrera dig och skapa studentkonto
Du måste registrera dig för att inte förlora din plats på det program eller de kurser du har blivit antagen till.
När du registrerar dig på ett program eller kurs innebär det att du bekräftar din plats och har bestämt dig för att studera. Information skickas till CSN så att studiemedel kan betalas ut.
Du måste vara registrerad för att få delta i utbildningen och för att resultat ska kunna rapporteras in från tentamen, laborationer eller andra studieprestationer.
Samtidigt som du registrerar dig skapar du ditt studentkonto. Med studentkontot får du tillgång till de system du behöver för dina studier, exempelvis lärplattformen. Du får också tillgång till en studentmejl.
Följ instruktionerna om hur du registrerar dig och skapar ditt studentkonto
Så här hittar du ditt schema
Schema i KronoX
Ditt schema inklusive hänvisning till plats för träffar hittar du i det digitala schemaverktyget KronoX. Notera gärna att ändringar i schemat kan ske med kort varsel. Ha därför som vana att kontrollera schemat i KronoX regelbundet.
Lärplattformen Canvas
På webbsidan Ny student hittar du mycket bra information, bland annat om lärplattformen, Canvas, som du får tillgång till efter att du registrerat dig och skapat ditt studentkonto. Det är på lärplattformen vi lägger upp information om kurserna och där en hel del kommunikation mellan lärare och studenter samt mellan studenter sker.
Läs mer på Ny student
Frågor
Om du har frågor som rör din utbildning så kan du kontakta vår administration.
Vi har telefontid måndag–fredag, kl. 10:00-12:00. Du kan även kontakta oss via e-post. För att vi ska kunna hjälpa till så snabbt som möjligt är det viktigt att du i ämnesraden skriver vilken utbildning eller kurs du ska läsa.
Utbildning inom bibliotek, information, pedagogik och IT (A3)