Välkommen till kursen!
Kursen använder högskolans lärplattform Canvas. På Canvas hittar du all information i kursen, från föreläsningsmaterial till uppgiftsbeskrivningar.
Viktiga datum finns i kursens schema. Kursens litteratur finns tillgänglig i elektronisk form och kan lånas via biblioteket.
En kursintroduktion finns inspelad som ger en beskrivning av kursytan, kursens lärandemål, föreläsningsmaterial och examinationsuppgifter.
Kursen är utformad för självstudier och inleds med anvisningar om hur operativsystemet kan installeras.
Kursen är uppdelad i ett antal moduler som består av föreläsningar i inspelad eller skriftlig form. Praktiska övningar och laborationer varvas med teoretisk kunskap. Kursen består av tre examinationer, där den första är en skriftlig loggbok över anskaffandet av operativsystemet. I den andra examinationen får du redovisa praktiska färdigheter. Kursen avslutas med en digital tentamen.
Datorvana och tillgång till en dator att installera och använda Linux på krävs för att kunna klara kursen. Du kan till exempel använda en enkortsdator som Raspberry Pi eller en äldre PC.
Kursen passar dig som är yrkesverksam som behöver utföra grundläggande konfiguration, administration eller enklare felsökning av serverprogramvaror (biblioteksdatasystem eller content management-system såsom Wordpress) som körs under Linux. Kursen kan även passa andra yrkesgrupper med liknande behov.
Under kursen går vi genom systeminstallation, filsystem, programinstallation, filredigering, kommandon, schemaläggning, felsökning, samt start- och omstart av tjänster och program. Begreppet öppen källkod introduceras liksom dess historik och avgörande betydelse för det ekosystem som Linux är en central del av.