Hjärtligt välkommen till magisterprogrammet i arbetsvetenskap!
Vi hälsar Dig välkommen till magisterprogrammet i arbetsvetenskap och tycker det är roligt att du valt att läsa vårt program! I dagsläget planerar vi att bedriva magisterprogrammet på distans under höstterminen. För distansundervisning använder vi oss av webbkonferenssystemet Zoom. Du behöver därför bekanta dig med Zoom innan första kursen startar och se till att ha fungerande teknisk utrustning. Mer information om Zoom finns här:
Information för studenter
Introduktionen för hela programmet äger rum torsdagen den 26 augusti mellan kl 10.00-14.00 i webbkonferenssystemet Zoom. Dagen därefter (fredagen den 27 augusti) startar kursen Organisations- och ledarskapstrender i ett hållbarhetsperspektiv mellan kl 9.15-12.00 i Zoom. Länk till Zoom kommer finnas i Canvas som är den lärplattform vi använder vid Högskolan i Borås. Via Canvas kommer du kunna hämta all information som behövs för första kursen i utbildningen.
För att komma åt lärplattformen Canvas som administreras av Högskolan i Borås behöver du som är antagagen i Göteborg eller Karlstad mejla uppgifter om namn, personnummer och e-postadress till fredrik.ros@hb.se och uppge att du läser magisterprogrammet i arbetsvetenskap, men är antagen vid annat lärosäte, så får du tillgång till information angående första kursen via lärplattformen Canvas.
Under programintroduktionen den 26 augusti inleder vi med att beskriva programmets olika delar och att gå igenom program, kurser, upplägg, examinationsmoment, webbaserade kursverktyg, kurslitteratur och presenterar programmets lärare och studenter. Programmet startar med kursen Organisations- och ledarskapstrender i ett hållbarhetsperspektiv, 15 hp vars schema du hittar under Schema som ligger under Vanliga verktyg på Högskolan i Borås hemsida eller under följande länk:
Schema magisterutbildning med inriktning arbetsvetenskap
Eftersom magisterprogrammet har relativt begränsat antal studenter kommer Borås studentbokhandel inte att ha kurslitteratur i lager. Detta innebär att du får införskaffa kurslitteraturen på annat vis.
Har du frågor var god kontakta någon av följande personer:
Lärare
- Erik Ljungar (kursansvarig kursen Organisations- och ledarskapstrender i ett hållbarhetsperspektiv) på telefon 033-435 41 27 eller per mejl Erik.Ljungar@hb.se
- Gunnar Gillberg (kursansvarig Arbetsmarknad i ett nationellt och internationellt perspektiv) på telefon 031-786 4809 eller per mejl Gunnar Gillberg@socav.gu.se
- Jonas Axelsson (kursansvarig Forskningsmetoder) på telefon 054-700 19 45 eller per mejl Jonas.Axelsson@kau.se
Administratörer
- Fredrik Ros (utbildningsadministratör Högskolan i Borås) på telefon 033-435 47 06 eller per mejl fredrik.ros@hb.se
- Antje Olsén (studievägledare Göteborgs universitet) på telefon 031-786 16 80 eller per mejl antje.olsen@gu.se
- Anna Åkesson (utbildningsadministratör Karlstads universitet) telefon 054-700 19 47, eller per mejl Anna.Akesson@kau.se
Programmets mål
Det övergripande syftet med magisterprogrammet i arbetsvetenskap är att du på vetenskaplig grund ska vidareutveckla din förmåga att behandla frågor om arbetsmarknad och arbetsorganisation ur ett både nationellt och internationellt perspektiv. I detta ingår att även kunna bearbeta frågor om förhållandet mellan, å ena sidan, krav på ekonomisk effektivitet och, å andra sidan, krav på socialt ansvar, individers strävan efter arbetstillfredsställelse, utveckling i arbetet och självförverkligande.
Undervisningsformer
Undervisningen kommer förhoppningsvis längre fram att både kunna ges via webben och genom lektioner och gruppaktiviteter via fysiska endags- och tvådagarsträffar. Fysiska lektioner och gruppaktiviteter som eventuellt kommer att äga rum längre fram kommer att bestå av endags- och tvådagarsträffar som är förlagda till Borås, Göteborg och Karlstad. Dessutom är det individuella och gruppvisa arbetsuppgifter som inte är schemalagda. Lektioner och gruppaktiviteter via nätet förmedlas via webbkonferensprogrammet Zoom och lärplattformen Canvas (se vidare om utrustning nedan). Exakt antalet fysiska och virtuella träffar kommer att framgå av schemat för respektive kurs. Undervisningen innehåller moment av individuella och gruppvisa självständiga arbeten och har en problembaserad karaktär.
Terminsstart/terminsslut
Magisterprogrammet börjar torsdagen den 26 augusti kl 10.00 till och med den 27 augusti augusti, 2021 kl 14.00 och slutar den 10 juni, 2022.
- Introduktion av hela magisterprogrammet. Undervisning i delkursen ”Organisations- och ledarskapstrender i ett hållbarhetsperspektiv, 15 hp”
Datum: 26-27/8
Plats: Zoom
- Avslutning organisationskursen.
Datum: 2/11
Plats: Zoom
- Introduktion av ”Arbetsmarknad i svenskt och internationellt perspektiv 15 hp”
Datum: 3/11
Plats: Zoom
- Salstentamen arbetsmarknadskursen (kl 9-14)
Datum: Prel 4/12 em.
Plats: Göteborg
- Examinationsseminarium arbetsmarknadskurs samt introduktion av kursen ”Forskningsmetoder 15 hp”
Datum: 11/1 och 12/1
Plats: Zoom
- Omtenta arbetsmarknadskursen
Datum: 29/1
Plats: Göteborg
- Synopsiseminarium
Datum: Prel 11/2
Plats: Göteborg
- Övningar i kvantitativ metod
Datum: Prel 23-24 /2
Plats: Karlstad
- Avslutning ”Forskningsmetoder”/Hemtenta lämnas in
Datum: 27/3
Plats: Göteborg
- Kursstart ”Examenssarbete” (uppsatskurs)
Datum: 28/3
- Examinationsseminarium ”Examensarbete”
Datum: Prel 9-10/6
Plats: Göteborg
OBS: I samtliga delkurser förutom ”Organisations- och ledarskapstrender i ett hållbarhetsperspektiv” kommer troligen flera campusträffar att hållas. Dessa framgår av respektive kursschema.
Digital utrustning
Vi rekommenderar att du har egen dator med bredbandsuppkoppling. Det går dock att klara sig utan egen datorutrustning; vid lärosätena finns tillgång till datorer med höghastighetsnät. Förutom tillgång till dator, behövs ett headset och en videokamera. Vi kommer att ge möjlighet att följa några av våra föreläsningar över nätet om det passar bättre än att åka till föreläsningsorten. Vi avser även att låta studenter samarbeta sinsemellan över nätet.
Vi kommer att använda oss av två olika plattformar inom kursen: Zoom och Canvas. Båda är utan kostnad för studenter. Här hittar du mer information om Zoom och Canvas:
Webb- och mobiltjänster
Zoom är ett webbkonferenssystem med möjligheter att över nätet kommunicera med tal, bild, chat men framförallt möjlighet till delade Powerpoint, dokument, och skrivytor. För att använda Zoom hemifrån behöver du en dator, headset, videokamera och bredbandsuppkoppling. Vi kommer att informera mer om Zoom i samband med programstarten i början av höstterminen. För dem som vill läsa mer finns information här:
Information om Zoom - Zooms egen supportsida
Canvas är en webbaserad lärplattform som inte kräver någon extra utrustning och som ger möjlighet både för lärare och studenter att sprida information och kommunicera med varandra såväl i realtid (chat) som vid skilda tidpunkter (personliga meddelanden, publicering av dokument, diskussionsdatabaser etc).
Akademin för vård, arbetsliv och välfärd, Högskolan i Borås
Vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd bedrivs utbildning och forskning inom vårdvetenskap, vård- och omsorgsadministration, arbetsvetenskap och offentlig förvaltning. Ämnet arbetsvetenskap finns representerat på avancerad nivå samt på grundnivå inom ramen för personalveterprogrammet Organisation och Personalutvecklare i samhället (OPUS). Här hittar du mer information om akademin:
Akademin för vård, arbetsliv och välfärd
Adress och telefon
Akademin för vård, arbetsliv och välfärd
Högskolan i Borås
501 90 Borås
Tfn 033-435 40 00
Kontaktinformation
Programansvarig: Christer Theandersson
Tfn 033-435 47 24
christer.theandersson@hb.se
Programansvarig: Erik Ljungar
Tfn 033-435 41 27
erik.ljungar@hb.se
Utbildningsadministratör: Fredrik Ros
Tfn 033-435 47 06
fredrik.ros@hb.se
Vägbeskrivning
Här finner du kartor över högskolan och Borås:
Kartor och parkering
Övernattningsmöjligheter
CentRum Turistlogi
Nygatan 4A
503 36 Borås
tfn 0721 59 31 28
E-post: info@cent-rum.se
www.cent-rum.se
Göteborgs universitet – Inst. för sociologi och arbetsvetenskap
Arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet gick vid årskiftet 2012 samman med sociologi och bildade ”Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap”. Under programmet kommer du att få en nära kontakt med lärare som forskar inom sitt undervisningsområde. Förutom undervisning och forskning bedrivs vid institutionen en omfattande uppdrags- och utvärderingsverksamhet nära kopplad till näringsliv och samhälle. Inom det arbetsvetenskapliga fältet har vi ett treårigt arbetsvetarprogram och ger kurser med inriktning mot arbetsorganisation, ledarskap, arbetsmarknad, konfliktlösning, arbetsmiljö och hälsa. Förutom undervisning på grundnivå och avancerad nivå ger vi även en fyraårig forskarutbildning för dem som vill bli doktorer i ämnet arbetsvetenskap.
Vill du veta mer om oss kan du gå in på institutionens hemsida:
Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap
Adress och telefon
Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap
Göteborgs universitet
Box 720
405 30 Göteborg
Besöksadress:
Skanstorget 18
Tfn vx: 031-7860000
socav.gu.se
Kontaktinformation
Studievägledare:
Antje Olsén
Tfn 031-786 1680
E-post: Antje.Olsen@gu.se
Kursansvarig:
Gunnar Gillberg
Tfn 031-786 48 09
E-post: Gunnar.Gillberg@socav.gu.se
Vägbeskrivning
Närmaste kollektivtrafik till Campus Haga och Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap är busshållplats Pilgatan eller Hagakyrkan dit många spårvagnar går. Gå söderut från Hagakyrkan längs Sprängkullsgatan i riktning Skanstorget och fästningen ”Skansen Kronan”. Institutionen ligger i ”Campus Haga”, även kallat ”Samvetet” ingång via Skanstorget 18.
Övernattningsmöjligheter i Göteborg
Det finns flera vandrarhem inom 20 minuters promenadavstånd från institutionen.
STF Vandrarhem Stigbergsliden
Tel. +46-101902480
Stigbergsliden 10
41463 GÖTEBORG
Masthuggsterrassens Vandrarhem
www.mastenvandrarhem.se/
Tel.031-42 48 20
Masthuggsterrassen 10 H
41318 GÖTEBORG
STF Slottsskogens Vandrarhem & Hotell
www.sov.nu
Tfn 031 - 42 65 20
Vegag. 21
41311 GÖTEBORG
Göteborgs Mini-Hotel
www.minihotel.se
Tel. 031 - 24 10 23
Tredje Långg. 31
41327 GÖTEBORG
Karlstads universitet – Avdelningen för arbetsvetenskap
Inom arbetsvetenskap utbildar och forskar vi i frågor som rör det moderna arbetslivet. Vi ger kurser på följande nivåer: Grundnivå, avancerad nivå och forskarutbildningsnivå. Kurserna på grundnivå är obligatoriska för dem som läser inom programmet Personal och arbetsliv. 15 personer arbetar vid ämnet arbetsvetenskap. Till dessa kommer 11 externa doktorander. Totalt finns 13 forskarstuderande. På grundnivå och avancerad nivå har vi ungefär 150 helårsstudenter.
Adress och telefon
Arbetsvetenskap
Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap
Karlstads universitet
651 88 Karlstad
tfn 054-700 10 00 vx
www.kau.se
Kontaktinformation
Programansvarig:
Jonas Axelsson
Tfn 054-700 19 45
Jonas.Axelsson@kau.se
Administratör:
Anna Åkesson
Tfn 054-700 19 47
Anna.Akesson@kau.se
Vägbeskrivning
På universitetets hemsida hittar du kartor över universitetet och Karlstad:
Hitta till Karlstads universitet
Övernattningsmöjligheter
STF Vandrahem Karlstad
Kasernhöjden 19
653 39 Karlstad
Tel. 054-56 68 40
E-post: karlstad.vandrarhem@swipnet.se
Carlstad City Hostel
Järnvägsgatan 8
652 25 Karlstad
Tel. 054-216560
E-post: info@carlstadcity.se
carlstadcity.se