Välkommen till Bibliotekarieprogrammet!
Registrering
Du registrerar dig på webben genom att följa Steg för steg-guiden. All information om din utbildning och dina kurser får du som registrerad student via lärplattformen Canvas.
Vårterminens start
Vårterminen startar 20 januari med en programintroduktion kl. 15:00 via konferensverktyget Zoom och fredag 24 januari startar kursen Introduktion till biblioteks- och informationsvetenskap med kursintroduktion (också via Zoom).
Utbildningen
Att studera biblioteks- och informationsvetenskap innebär att du lär dig att navigera i informationsflöden, värdera, organisera och tillgängliggöra information så att den blir användbar för dig själv och andra. Att vara bibliotekarie handlar i de flesta fall om att möta människor, att vägleda dem som söker efter information och kulturupplevelser, och att stödja dem i att själva kunna finna och värdera information. Dessa förmågor efterfrågas på såväl folkbibliotek, forskningsbibliotek och skolbibliotek som i andra verksamheter.
Utbildningen innehåller också kurser som handlar om hur olika typer av bibliotek är uppbyggda och fungerar i samhället, liksom hur människor använder sig av informationsresurser. Förmåga att identifiera, tillgodogöra sig och författa vetenskapliga texter är nyckelkompetenser för bibliotekarien i informations- och kunskapssamhället. Utbildningen introducerar det akademiska hantverket med dess redskap och metoder som utvecklar din analytiska förmåga. Du tränar på att använda dessa i alla kurser, men särskilt genom att skriva en kandidatuppsats.
Genom gästföreläsningar, projektarbeten och många exempel från biblioteksvärlden kommer du under utbildningen att få kontakt med din framtida arbetsmarknad. Dessutom får du ta del av den professionsnära forskning som utförs av programmets lärare och forskare. Under utbildningen får du dessutom möjlighet att träffa en mentor från biblioteksfältet, som kan hjälpa dig att se hur dina kunskaper från utbildningen kan omsättas i praktiken. Ofta leder kontakten med mentorn till ett ömsesidigt lärande och idéutbyte.
Undervisningsformer
Programmet ges på halvfart genom en variant av ”blended learning”, vilket innebär att majoriteten av kontakterna mellan studenter och mellan studenter och lärare, samt undervisningen, kommer att ske via Canvas och Zoom. På Canvas finner du även kursinformation och resurser för ditt lärande, bland annat inspelade föreläsningar. Den schemalagda undervisningen på plats i Borås är koncentrerad till ett fåtal dagar varje termin. Träffarna kan komma att äga rum på grundskollov, som sportlov eller påsklov.
För att kunna delta i undervisning på distans behöver du en dator med stabil internetuppkoppling. Interaktiva moment såsom seminariediskussioner och övningar kräver därtill mikrofon och webb-kamera. Högskolan ger dig tillgång till viss programvara, exempelvis ordbehandlings- och kalkylprogram samt yta för fillagring.
Examination
I vissa fall äger examination rum i Borås och då är närvaro på plats obligatorisk. Observera att både PC och Mac kan användas vid tentamen (dock ej Chromebook eller Mac med tidigare version än OS X 10.12). Vissa examinationsmoment kräver utöver dator ytterligare en uppkopplad enhet (dator, mobiltelefon eller surfplatta) med kamera och mikrofon.
Internationellt nätverk
Bibliotekshögskolan har ett stort internationellt nätverk som innefattar kontakter med utbildningar i Norden, Europa och andra delar av världen. Som student på Bibliotekarieprogrammet har du möjlighet att delta i internationella studieutbyten genom att läsa utomlands, skriva din kandidatuppsats som en ”Minor Field Study” i ett utvecklingsland, eller delta i en biblioteks- och informationsvetenskaplig konferens av och för studenter från hela Europa. Dessutom kommer du att träffa lärare och studenter från andra länder under din studietid i Borås.
Vårens tider
Under våren kommer delar av undervisningen att genomföras i realtid via Zoom, i huvudsak under fredag förmiddag (se länk till schema nedan), jämte inspelade föreläsningar. En tvådagarsträff kommer genomföras i Borås, 13–14 mars.
Schema
Schema för kursen Introduktion till biblioteks- och informationsvetenskap hittar du i KronoX, men observera att schemat uppdateras kontinuerligt fram till kursstart.
Kurslitteratur för första kursen, Introduktion till biblioteks- och informationsvetenskap
Bawden, D., & Robinson, L. (2022). Introduction to information science (Second edition.). Facet Publishing. [Tillgänglig elektroniskt. Tillgänglig elektroniskt betyder att du får tillgång till texten via högskolebiblioteket.]
Bjereld, U., Demker, M. & Hinnfors, J. (2018). Varför vetenskap?: om vikten av problem och teori i forskningsprocessen. (4 uppl.). Lund: Studentlitteratur.
Blomgren, R., Michnik, K.E., Sundeen, J (Red.) (2022). Biblioteksgeografin - en antologi om svenskt biblioteksväsende och biblioteksforskning. Studentlitteratur.
Glushko, R. J. (red.) (2016). Discipline of Organizing: Core Concepts Edition (4 uppl.). Sebastopol, CA: O'Reilly. Kap. 1-2. (54 s.) [Tillgänglig elektroniskt. Tillgänglig elektroniskt betyder att du får tillgång till texten via högskolebiblioteket.]
Sundin, O. (2024). Källkritik: människor, teknik och samhälle. Gleerups Utbildning AB.
Vetenskapliga artiklar och rapporter tillkommer.
Vi ser fram emot att träffa dig och hoppas att du kommer att trivas hos oss!
Maria Ringbo, programansvarig
Erik Joelsson, programansvarig