Magisterprogram i litteraturpedagogik
Varmt välkommen till magisterprogrammet i Litteraturpedagogik med start vårterminen 2020! Här kan du läsa om sådant som rör programmet generellt men också specifika detaljer för den första fysiska träffen på programmet, 23-24 januari 2020.
Kort om programmet
Magisterprogrammet i litteraturpedagogik går på halvfart (15hp/termin) och främst på distans genom Högskolan i Borås lärplattform PingPong. På PingPong kan du kommunicera med oss kursansvariga, få tillgång till inspelade föreläsningar, digitala seminarium samt möjligheter att diskutera tillsammans med andra studenter på programmet. Här finns också en meddelandefunktion som kallas för ”Pim” där du kan komma i kontakt med programansvariga och kursansvariga. Du får tillgång till PingPong några veckor innan kursstart, i januari 2020.
Förutom de nätbaserade aktiviteterna består programmet av två obligatoriska fysiska träffar per termin, på plats i högskolans lokaler i Borås. För våren innebär detta konkret att vi ses 23-24 januari samt 14-15 maj i Borås. Upplägget för programmets fysiska träffar är likartat genom hela programmet, vi ses för två heldagar tillsammans, där vi startar på morgonen den första dagen och avslutar på eftermiddagen den andra dagen. Skulle du av någon anledning missa de obligatoriska träffarna kommer du att få genomföra kompletteringsuppgifter som distribueras av kursansvariga på respektive kurs. Du får mer information om detta när vi ses. Vi förordar alltså starkt medverkan på de fysiska träffarna.
Den första fysiska träffen samt programstart
Den 23 januari klockan 09.00 startar programmet i form av en gemensam träff i Borås. Vi startar med en kort programintroduktion där du bland annat kommer få en genomgång av lärplattformen och träffa programansvariga samt några av de undervisande lärarna på programmet. Efter denna presentation tar kursstarten för den första delkursen ”Litteraturen i samhället” vid.
Inför första träffen
Som förberedelse inför den första träffen i januari vill vi att ni läser två noveller ur novellsamlingen Svenska noveller – Från Almqvist till Stoor (red. Ingrid Elam & Jerker Virdborg, 2018). De noveller som vi vill att ni ska ägna särskild uppmärksamhet är Selma Lagerlöfs Bortbytingen (s.183-195) samt Stig Dagermans Att döda ett barn (s. 340-343). Dessa noveller kommer vi sedan att diskutera tillsammans under träffen. Novellantologin ovan kommer att användas i flera kurser under programmet så det är bra att du redan nu bekantar dig med den.
Högskolan i Borås – bra att veta
Högskolan i Borås är placerad i de centrala delarna av Borås. Om du så önskar finns det möjlighet att boka övernattningar på hotell i staden redan nu, på Scandic Plaza som ligger nära högskolans lokaler. Notera att om du väljer att boka hotell innan den 8:e januari 2020 får du ta del av högskolans rabatterade avtalspris (enkelrum 1227 kr/natt + moms.). För att komma i kontakt med Scandic Plaza, går det bra att mejla borasplaza@scandichotels.com eller ta kontakt via 033-785 82 00. Det går självklart också att hitta andra boendealternativ om du så önskar. Borås ligger ungefär en timme från Göteborg med buss (Buss 100 från Göteborg).
Under vårterminen 2020 kommer våra digitala seminarier att infalla antingen på onsdagar eller på torsdagar.
Återigen, varmt välkommen till programmet i litteraturpedagogik och Högskolan i Borås!
Programinformation
Starttermin: Våren2020 Programkod: SAMLI Programtillfälleskod: SAMLI20v Studietakt: Deltid 50% Studietid: Blandade tider Studieort: Borås
Observera
Till utbildningen tillämpas alternativt urval baserat på motiveringsbrev.
I ditt motivationsbrev ska du skriva fram varför just du ska få en plats på magisterprogrammet i litteraturpedagogik. Brevet ska dels visa varför du är lämpad att gå programmet, dels visa vilka förväntningar du har på programmet i förhållande till din framtida karriär.
Följande måste vara tydligt i ditt brev: Dina kontaktuppgifter, d.v.s. namn, postadress, e-postadress, telefonnummer och ansökningsnummer. Brevet får inte vara längre än en A4-sida exklusive kontaktuppgifter. Ladda upp ditt motivationsbrev via meritfliken på ”Mina sidor” på www.antagning.se senast sista kompletteringsdag.
Rekommenderat innehåll: Brevet ska ge läsaren en förståelse för vem du är och för din akademiska bakgrund – examen, ämnesinriktning, erfarenhet av vetenskapligt skrivande, t.ex. ett examensarbete. Du ska även beskriva dina arbetslivserfarenheter, som du anser har en relevans för programmet, och din relation till litteraturpedagogiska/litteraturdidaktiska frågor. Du ska också i ditt brev visa på vilket sätt du vill tillämpa dina kunskaper från programmet i en framtida yrkesverksamhet.
Kontakt
Utbildningen ges vid Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT (A3).
Har du frågor under din utbildningstid, kontakta utbildningshandläggare via:
E-post: a3@hb.se
Telefon: 033-435 4013 (telefontid varje vardag kl. 10:00–12:00).
Har du frågor kring val av studier och kommande arbetsliv?
Kontakta studie- och karriärvägledningen
Programansvarig: Catrine Brödje
Programansvarig: Julia Pennlert
Dokument
Programmets kurser
Du hittar litteraturlistor i respektive kursplan. Observera att kursplaner kan komma att revideras intill tidpunkten för kursregistrering. Tag alltid kontakt med kursansvarig, eller kontrollera i Canvas, innan du införskaffar litteratur.
Hösten2021
Magisteruppsats
- Kursinformation för Magisteruppsats
- Anmälningskod: P08H1
- Typ: Obl.
- Period: 30 augusti — 16 januari
Våren2021
Berättande i olika medier
- Kursinformation för Berättande i olika medier
- Anmälningskod: P06V1
- Typ: Obl.
- Period: 18 januari — 28 mars
Vetenskapliga perspektiv och metoder
- Kursinformation för Vetenskapliga perspektiv och metoder
- Anmälningskod: P07V1
- Typ: Obl.
- Period: 29 mars — 6 juni
Hösten2020
Litteraturanalys och litteratursamtal 2
- Kursinformation för Litteraturanalys och litteratursamtal 2
- Anmälningskod: P06H0
- Typ: Obl.
- Period: 31 augusti — 8 november
Litteratursamtal i praktiknära sammanhang
- Kursinformation för Litteratursamtal i praktiknära sammanhang
- Anmälningskod: P07H0
- Typ: Obl.
- Period: 9 november — 17 januari
Våren2020
Litteraturen i samhället
- Kursinformation för Litteraturen i samhället
- Anmälningskod: P07V0
- Typ: Obl.
- Period: 20 januari — 29 mars
Litteraturanalys och litteratursamtal 1
- Kursinformation för Litteraturanalys och litteratursamtal 1
- Anmälningskod: P06V0
- Typ: Obl.
- Period: 30 mars — 7 juni