Fältstudier i Costa Rica – en fantastisk upplevelse
Sara Berntsson och Agnes Forslund tillsammans Angel H Fuentes, en producent från Mexiko som kunde berätta mycket om kaffeodling. Foto: Privat
Hur var det att göra examensarbetet i Costa Rica?
– Det var en helt fantastisk upplevelse, mycket bättre än förväntat. Landet är ganska utvecklat och det finns tillgång till internet i de flesta städer. De flesta pratar engelska och i de fall de inte gjorde det, så gick det ändå bra.
Hur blev ni bemötta?
– Alla vi träffade var väldigt vänliga och hjälpsamma, vi fick mycket stöd från många håll. Vi lärde oss mycket av att vara i landet så länge, inte minst om deras kultur. Det gick också över förväntan att leva så nära inpå varandra under dessa två månader.
Vad handlar er uppsats om?
– Den handlar om hur alla tre aspekter av hållbarhet, det vill säga social, ekonomisk samt klimat och miljö, påverkas av certifieringar på kaffe. Vi besökte producenter på deras kaffeodlingar och genomförde intervjuer med dem om hur de påverkas ekonomiskt, vad skillnaden är mellan hållbart och certifierad kaffeproduktion och huruvida certifieringar ger tillbaka till miljön och producenterna. Vi ifrågasatte framtiden för certifieringar.
Hur har er arbetsprocess sett ut?
– Vi gjorde många förberedelser före resan, men mycket föll på plats där. Vi drabbades också av lite oförutsedda händelser under vår resa, det började med att Saras dator kraschade och att Agnes blev sjuk, vilket fördröjde vår process. Costa Ricaner är också väldigt spontana och går efter vad vi kallade för ”tico time”, det vill säga att de har för vana att inte hålla tider. Producenterna är också väldigt upptagna, så vi fick anpassa våra dagar och intervjuer efter dem, vilket gjorde att vi spenderade ganska mycket tid på att samla in data.
Vad har MFS-tiden betytt för er?
– Väldigt mycket. Det var helt fantastiskt att få ta del av deras liv, att få skriva uppsatsen utomlands och vi har minnen därifrån som vi kommer bära med oss för alltid. Vi har fått vänner som vi fortfarande har kontakt med. Vi har tagit med oss lärdomar om allt mellan himmel och jord. Vi växte som människor under den resan. Utöver det har vi lärt oss att dricka och uppskatta kvalitetskaffe! Vi uppskattar verkligen att vi fick möjligheten att göra detta, vår uppsats känns unik och vi är så glada att vi kunde göra det på plats och få lära oss så mycket.
Vad var det bästa med MFS?
– Det är svårt att välja vad som var bäst. Vi fick vara med på events och tävlingar där vi fick se en av våra producenter vinna en nationell baristatävling. Vi fick lära oss att rosta kaffe, vi fick lära oss allt som har med kaffe att göra. Vi tog chansen att lära oss surfa. Människorna vi mötte delade gärna med sig av sin vardag och sina kunskaper, de tog med oss på resor i landet och presenterade oss för andra. Vi hade inspirerande och intressanta konversationer med alla vi pratade med. Utsikterna från kaffeodlingarna, 2000 meter högt över havet, är inte jämförbara med något annat, väldigt vackert. Det var en resa för livet.
Vad händer nu efter utbildningen?
– Vi kommer nog båda två att ha en fot kvar inom kaffevärlden, vi har fortsatt kontakt med våra producenter och följer deras liv och det hade varit kul att på något sätt få jobba med kaffe i framtiden. Men nu väntar vanliga ekonomjobb för oss båda.
Vad har ni för råd till andra studenter som överväger att skriva uppsats utomlands?
– Förbered så mycket skrivande som möjligt, var beredda på att ni kanske inte hinner bli klara i tid, men bär också med er att det är helt okej om det blir så. Det är lätt att skjuta upp och dagarna springer i väg, men glöm inte att uppleva och njuta lite också! Var lugna om ni inte har jättemånga kontakter innan ni åker, för oss löste det sig på plats, och allt var mycket enklare när vi väl var där. Var påläst på vad som gäller i landet om säkerhet, kultur och liknande, var *”street smart”, och viktigast av allt – ha kul!