Färg & tryck designlabb
Vad gör man i det här labbet?
I det här labbet är färgen en av de viktigaste komponenterna. Färgen genomsyrar i stort sett allt här. Här tillför studenterna färg och mönster till sina tyger och plagg, de kombinerar olika tekniker och material. De jobbar även vidare med material som de tagit fram i övriga labb på Textilhögskolan.
Många tänker kanske att vi bara handtrycker i det här labbet, men här händer så mycket mer:
Innan ett stort tyg ska färgas görs en provfärgning för att få fram rätt recept till den önskade färgen. Provfärgningen görs på både cellulosa-, protein- och syntetfibrer.
Efterfrågan på kunskaper kring naturlig färgning är väldigt stor. Vi använder naturliga färgämnen som indigo, krapprot, bresilja, lökskal, avokado, gurkmeja, te och rost, med mera, och vi har ett pågående arbete med att ta fram naturliga tryckfärger.
Färgningen görs både i tvättmaskin och i grytor. Vid grytfärgning jobbar vi mycket med olika så kallade shiboritekniker (en japansk tryckteknik där fantastiska mönster skapas på tyget med hjälp av träblock, snören och vikningar som pressar ihop tyget under färgbadet, alltså en sorts batik).
Vid handtryck använder vi naturliga färgämnen såväl som konventionella tryckfärger såsom pigmentfärg, som fungerar på alla typer av material, reaktivfärg för cellulosafibrer och syrafärg för proteinfibrer. Vi använder också olika specialpigment som silver, guld, pärlemor, svällfärg (en färg som expanderar i värme), neon, glitter och ett pigment som förändras beroende på ur vilken vinkel vi ser den.
På våra tryckbord kan vi trycka både placerat och rapporterat tryck. Vi har en stor variation av storlek på ramar för att kunna göra detta.
Den nyaste maskinen är en digitaltrycksmaskin där man kan trycka med pigmentfärg på alla textila material med nästan oändligt antal färger. Det är en snabb process där du kan trycka hur långt du vill med en tygbredd upp till 180 cm. På den finns möjlighet att skapa unika kollektioner.
I labbet finns även en liten skrivare för sublimeringstryck, vilket gör det möjligt att trycka på syntetmaterial.
Få skolor har möjlighet att plissera egna större tyger. I vårt labb finns dock ett plisseringsskåp. Vi viker egna plisseringsmallar och använder också mallar som vi har fått av ett företag.
Färg & tryck design och teknik har en gemensam spannram som är utrustad för att kunna göra beläggningar med olika beläggningstekniker så som knivbestrykningar i form av pasta eller skum. Det finns även möjlighet att trycka ett mönster i färg genom rotationstryck. Spannramen är även utrustad med en foulard.
Resurser
- Provfärgningsmaskiner med möjlighet att färga i över 100 grader.
- Digitaltrycksmaskin för pigmentfärg
- Skrivare för sublimeringstryck
- Värmepress för sublimeringstryck
- Utrustning för att möjliggöra rapporterat handtryck
- Plisseringsskåp
- Tryckbord
- Tryckramar
Kontakt
- Sara Björnström, undervisningstekniker
- Emilia Jensen, undervisningstekniker