Claes satsade på en kandidatexamen i polisiärt arbete
Varför valde du att gå Kandidatprogrammet i polisiärt arbete?
– Jag såg den unika möjligheten att validera min gamla polisutbildning från slutet av 90-talet och få en kandidatexamen. Det är också en förmån att få ta del av de nyaste rönen gällande allt från kriminologiska perspektiv, juridik, tekniska hjälpmedel i utredningen till förhörsmetodik, med mera, och allt detta ur ett vetenskapligt perspektiv.
Vad gör ni på kandidatprogrammet?
– Vi läser olika kurser med koppling till brottsutredning och vetenskap. Allt ifrån hur man bedriver och leder en förundersökning, förstahandsåtgärder, hur bevisning värderas av domstolen, förhörsteknik, presentation av förundersökningsprotokoll, kriminologi och dess olika perspektiv, vetenskaplighet och vikten av evidensbaserade metoder och förhållningssätt, åklagare och försvararens roller och skyldigheter och självklart skrivs en kandidatuppsats.
– Utbildningen går på distans med få obligatoriska träffar och utbildningsmaterial och föreläsningar presenteras inspelade på högskolans läroplattform, så du kan själv styra hur och när du har tid för föreläsningar och uppgifter. Det är både grupparbeten och individuella moment.
Vad kommer du ta med dig från programmet i yrket som polis?
– Jag kommer ta med mig massor med ny kunskap, framför allt det vetenskapliga perspektivet och vikten av detta i samspel med det polisiära erfarenhetsbaserade arbetssättet. Jag tar också med mig att det aldrig är för sent att plugga och lära sig nya saker. Det har varit spännande att sätta den polisiära erfarenheten i ett vetenskapligt perspektiv. Det var också oerhört nyttigt att se hur olika expertis och områden kan samverka och bedriva riktigt bra utredningsverksamhet tillsammans.
Hur ser du på din framtida karriär efter utbildningen?
– Min plan är att fortsätta arbeta som polis och utbildning, fast i en annan form och på en annan plats. Jag kan också tänka mig att forska inom polisärt arbete i framtiden. Under utbildningen sett att det finns en hel del forskning runt polisens olika metoder, men det är få poliser som faktiskt forskar inom området, de flesta som gör det är faktiskt inte poliser och har inte den erfarenhet som kan vara till gagn i ett forskningssammanhang.
Varför ska man studera på Högskolan i Borås?
– Högskolan i Borås har en fantastisk utbildningsmiljö och bedriver både undervisning och forskning i världsklass. Att vi sedan har Sveriges bästa polisutbildning blir ju en extra bonus. Lärarna vi haft på kandidatutbildningen är oerhört kompetenta, välutbildade och erfarna. Vi har verkligen haft olika experter i varje kurs.
Vad har du för tips till dem som funderar att söka till den här utbildningen?
– Fundera inte, utan sök! Kanske alla kurser inte är lika intressanta för dig som individ, men det finns verkligen någonting för alla. Och sett till röda tråd som håller ihop utbildningen, är detta verkligen bra. Jag hoppas att utbildningen framöver leder till mer vetenskapliga arbetsmetoder inom polisen. Mycket vi som poliser gör är bra och fungerar, men mycket behöver också sättas i ljuset i ett vetenskapligt perspektiv. Om forskning inte är ditt mål så får du på utbildningen ändå ta del av nya rön, ny lagstiftning, och nya arbetssätt, med mera.
Text: Solveig Klug
Publicerades 2024-03-20
Läs mer
Om Kandidatprogram i polisiärt arbete med inriktning mot brottsutredning, distansutbildning, 60 hp