En blivande designer som vill ta sig an branschens utmaningar (Modedesign)
Varför ville du läsa utbildningen Modedesign?
– På gymnasiet läste jag ett estetiskt program med inriktning mode, textil och design. Redan under den tiden utvecklade jag ett intresse för mode och den kreativa skapandeprocessen.
Kan du berätta om vad ni gör på utbildningen?
– Första året handlar mest om att testa allt för att skapa en förståelse för vad som intresserar en. Kurserna är uppdelade i mindre projekt, vilket är kul men intensivt. Det är allt från att testa på olika konstruktionstekniker till att utforska materialkombinationer, färgning, tryck och beredningstekniker med mera. I sista kursen skapar vi vår första kollektion som är helt stickad.
– Andra året jobbar vi med längre projekt som exempelvis specialiseringskursen. Den handlar om att vi ska fördjupa oss i en teknik och sedan skapa en minikollektion som representerar den utvalda tekniken på flera sätt.
– Sista året har vi praktik första terminen och sedan är det fullt fokus på examensarbetet som avslutas med en fysisk visning.
Varför valde du Textilhögskolan?
– Borås var mitt första alternativ! Främst på grund av den fantastiska maskinpark som finns och de stora ytorna. Högskolan erbjuder möjligheten att skapa material på plats, vilket ger mig som student ett större utrymme att utforska mitt konstnärliga uttryck.
Vad vill du göra efter utbildningen?
– Jag är väldigt öppen för vad framtiden har att erbjuda. Jag vill försöka ta mig an de utmaningar denna bransch står inför och jobba med att finna lösningar för att förbättra den. Jag vill jobba kreativt både med design, kläder och business på ett hållbart sätt, men exakt hur vet jag inte ännu.
Har du några tips till personer som funderar på att söka modedesignutbildningen?
– Innan jag sökte in läste jag på om de skolor som jag var intresserad av samt om vilka studenter som tidigare hade gått där och vad de hade gjort. Därefter utvärderade jag alternativen noggrant. Arbetsproverna är oftast mastiga och tar mycket energi, så det är bra om du har gjort din research innan du söker in.
Andra saker som är bra att tänka på:
• Ta reda på hur du gillar att arbeta och vilket lärosäte som passar dig och ditt arbetssätt.
• Prata med studenter som har gått ut för att få en uppfattning om hur de arbetar.
• Tänk mer på vad du kan få ut av lärosätet mer än vilken som är mest prestigefylld på pappret.
• Planera din tid för arbetsproverna för att hinna bli klar.
• Ha kul på vägen!
Text: Annie Klasén, 2020-10-20 Foto: Privat