Hon tar klivet in i designvärlden hos japanskt bilföretag
Hon har alltid varit intresserad av mode och studerade ämnet på kandidatnivå i sitt hemland Tyskland innan hon kom till Borås för att ta sin masterexamen.
På praktikplatsen kommer Hannah att jobba med CMF-design, vilket står för material, finish och färg, och Hannahs uppgift blir att designa CMF-data för bilar. Hon börjar en sexmånaders praktik i höst och som inför alla stora äventyr finns det en viss nervositet.
Hur fick du praktikplatsen?
– Jag fick erbjudande om att söka praktikplatsen på högskolemejlen. Egentligen var erbjudandet avsett till studenter inom textildesign, men trots att jag inriktat mig på mode så tyckte jag att det lät väldigt intressant. Jag frågade företaget om jag kunde ansöka och fick tillåtelse att skicka in min portfolio, och på det sättet kom jag med i ansökningsprocessen.
Jag tvekade inte en sekund! Det stod klart för mig att denna möjlighet är unik och att jag måste ta vara på den.
Hur reagerade du när du fick antagningsbeskedet?
– Jag fick väldigt blandade känslor. Det var en mix av "Wow, jag fick verkligen praktiken, jag ska till Japan" och en känsla av respekt. Jag insåg omedelbart att jag skulle behöva förbereda mig mycket väl, både mentalt och organisatoriskt. Jag kände mig också lite rädd, eftersom jag kommer att vara otroligt långt borta från familj och vänner, ensam i ett land där jag inte talar språket och där kulturen är helt annorlunda mot den vi har i Europa. Jag är mest nervös över kommunikationen, eftersom det finns en del hinder att övervinna. Men jag tvekade inte en sekund på om jag ville göra det eller inte. Det stod klart för mig att denna möjlighet är unik och att jag måste ta vara på den.
Vad är dina förhoppningar på praktiken?
– Jag hoppas att jag kommer att göra ett bra jobb, lära mig om det japanska arbetslivet och att det kommer att vara en bra arbetsmiljö att vistas i. Jag hoppas också att jag får mycket kunskap som jag kan ta med mig till framtida jobb.
Vad drömmer du om att jobba med i framtiden?
– Det är en intressant fråga eftersom jag alltid trott att jag skulle arbeta inom mode i framtiden. Nu har jag tagit en annan väg som jag inte hade planerat. Så vi får se hur jag trivs inom textildesignområdet.
Varför valde du att komma till Borås och Sverige för dina studier?
– Jag ville åka utomlands för att utveckla mig själv och öva upp min engelska. Skandinavien har alltid lockat mig, så jag begränsade mina sökningar dit och stötte på Borås.
Hur är det att studera i Borås?
– Staden är mysig, inte särskilt stor, men det finns fantastiska möjligheter att koppla av i naturen och vid sjöar. Fördelen med en liten stad är att allt är inom gångavstånd. Om du vill komma bort från högskolan finns det trevliga caféer att ta en fika på. Åh, och missa inte alla secondhand-butiker, där kan du köpa material till dina studier eller något fint att inreda din lägenhet med.
Varför ska man studera på Textilhögskolan?
– Här finns många välutrustade labb och fantastiska tekniker som hjälper dig i dina projekt. Textilhögskolan är modern och det är roligt att plugga och vistas i lokalerna här. En stor fördel är att alla studenter har sin egen stora arbetsplats under hela studietiden där du kan breda ut dig helt och även ha lagringsutrymme för ditt material och prototyper.
Vad har du för tips till dem som funderar på att ansöka till samma utbildning som du?
– Pröva! Jag gick in i ansökningsprocessen utan några förväntningar och gav det en chans bara. Jag ansträngde mig i mina förberedelser, jobbade hårt och visade ambition. Var inte blyg och tveka inte!
Läs mer
Läs mer om Konstnärligt masterprogram i textil- och modedesign, inriktning modedesign
Text och foto: Sara Lundgren
Publicerades 2023-06-21