Textilingenjörer är framtidens yrke
Marielle Krus passion har alltid varit mode och textil. Från att ha jobbat med sälj och marknadsföring, som vikarierande moderedaktör och i slow-fashion butiker kände hon att det var dags att fördjupa sig mer om textilier och dess påverkan på miljön, mycket för att slit-och-släng-kulturen länge varit något som skaver.
Textilingenjörsutbildningen vid Textilhögskolan var ett utmärkt val för Marielle. Där fick hon chansen att göra en djupdykning i textiliernas värld. Marielle lärde sig bland annat om textilteknisk innovation och om textilbranschens hållbarhetsfrågor. I dag blickar Marielle tillbaka till sin tid på högskolan och reflekterar över hur utbildningen har rustat henne för yrket som hon har i dag.
– Just valet textilingenjör kändes självklart då jag var oerhört nyfiken och ville lära mig mer om kvalité och textilier. Jag ville förstå tekniken och få svar på alla mina varför. Jag var redan då intresserad av hållbarhetsfrågor vilket är ett område som genomsyrar nästintill alla kurser på utbildningen, berättar Marielle.
Det var textilkurser kombinerat med teori och praktiska ”labbar”
Från att lära sig om olika vävbindningar och beredningsprocesser till att hålla sitt helt egendesignade tyg i handen. Allt detta och mycket mer fick Marielle lära sig.
Textilhögskolan har en av världens största och mest välutrustade maskinparker. Marielle kommer ihåg maskinparken och beskriver den redan då som ”väldigt pampig, inspirerande och något utöver det vanliga".
– Skolan var även öppen på kvällstid och du hade tillgång till olika labb och maskiner. Det var väldigt tacksamt! Skolan ligger i en otroligt inspirerande byggnad som jag än i dag besöker så ofta jag får chansen. Det är lyxen med att fortfarande arbeta i området, säger Marielle.
Från 19–42 åringar
Marielle berättar att hennes klass var fylld med studenter av blandade åldrar och livserfarenheter.
– Jag lärde känna många underbara människor under min skoltid. Flera av oss umgås fortfarande regelbundet. Vi hade åtskilliga gruppmoment under samtliga tre år och de gånger vi inte hade gruppuppgifter pluggade vi oftast ihop ändå. Under årens gång var vi även ute på flera studiebesök hos företag vilket var insiktsfullt. En annan ljuspunkt var utbytesterminen i år 3 som jag valde att spendera i Taipei, Taiwan. Det var helt fantastiskt och ett minne för livet! Utbytet är valfritt och något som du själv kan välja sista året, säger Marielle.
– Så här några år senare uppskattar jag verkligen sättet vi lärde oss att lära, än vad vi faktiskt lärde oss, fortsätter hon. Förmågan att leta ny information, analysera den och inte dra för hårda slutsatser för snabbt. Det låter flummigt, men uttrycket ”det beror på” som vår programansvarige upprepade från dag ett bär jag med mig i allt jag gör än i dag, berättar Marielle.
Efterfrågan på kompetensen är stor
I dag är Marielle ansvarig för Bubblerooms övergripande hållbarhetsarbete och tar tillsammans med ledningsgruppen fram strategier för hur de vill jobba och utvecklas framåt.
– Hållbarhet är ett oerhört stort fält där några av våra primära områden berör socialt ansvarstagande i värdekedjan, mer hållbara material och produktionsmetoder, kvalitetssäkring och klimatfrågan. Det händer oerhört mycket på hållbarhetsområdet, dels tack vare Europeiska Kommissionens initiativpaket, Gröna Given, som är på intåg. Efterfrågan på personal med kompetens inom olika hållbarhets- och produktionsfrågor kommer bara öka. För mig har Textilingenjörsutbildningen varit en väldigt bra bas att stå på, menar Marielle.
Andra studiekamrater från Marielles studietid har gått vidare inom inköp, produktutveckling, materialutveckling och kvalitetssäkring. Även inom marknadsföring och försäljning. Områden du kan jobba med är till exempel Workwear, sport/fritid, mode, heminredning, teknisk textil, inom bilindustrin eller skogsbruk.
– Textilingenjörsutbildningen ger både en bra bredd och en djup förståelse som kommer vara fördelaktigt inom flera olika typer av yrken. Vår inköpschef på Bubbleroom är till exempel också utbildad textilingenjör medan jag har fokus på hållbarhet. Samma utbildning och företag, men olika roller, avslutar Marielle.
Läs mer om textilingenjörsutbildningen, 180 hp.
Text: Isabelle Ibérer
Foto: Suss Wilén