Utbildningen gav yrkesstolthet och nya perspektiv

Att jobba på akuten var Lisa Bertilssons dröm och yrkesmål redan under sjuksköterskeutbildningen. När hon valde att utbilda sig till akutsjuksköterska hade hon jobbat inom akutsjukvården i flera år.

– Jag ville lära mig mer och få ökad förståelse för mitt arbete. Jag insåg att jag behövde en specialistsjuksköterskeutbildning för att komma någonstans, men jag visste inte att det fanns en utbildning som var inriktad på akutsjukvård. Jag sökte efter enstaka kurser inom akutsjukvård och blev jätteglad när jag hittade den här utbildningen, säger hon.

Det var precis i början av Covid 19-pandemin och utbildningen började ges på distans, vilket den numera helt har övergått till.

– Pandemin vände upp och ner på hela vården och vi var första linjen. Jag kände att jag behövde mer verktyg i mitt yrke för att klara av liknande händelser. För min del som bor i Lidköping var det bra att utbildningen gavs på distans. Det var skönt att komma ifrån munskydd och visir ett tag. Dessutom kunde jag dela erfarenheter, osäkerheten och oron med andra som gick utbildningen, oavsett om de kom från Skåne eller Uppsala.

Avancerad bedömning i olika miljöer

I dag jobbar Lisa Bertilsson inom ambulansverksamheten inom NU-sjukvården i Mellerud eftersom akutmottagningen i Lidköping där hon jobbade lades ner. Hon berättar att det finns en hel del likheter mellan ambulanssjukvård och akutsjukvård.

Lisa Bertilsson sitter i dörröppningen på en ambulans

– Både som akutsjuksköterska och som ambulanssjuksköterska ska du göra en avancerad bedömning av patientens symptom och tecken på sjukdom och ohälsa. Den bedömningen är precis densamma, säger hon och fortsätter:

– Bedömningen är nästan ännu viktigare inom ambulansverksamheten, särskilt i Dalsland där det är långt till närmsta akutmottagning. De flesta patienter som söker akutsjukvård är kanske inte i behov av just akutsjukvård utan får den bästa hjälpen på en vårdcentral. Jobbet handlar till stor del om att patienterna ska få rätt vård på rätt vårdnivå. Som ambulanssjuksköterska är en av huvuduppgifterna att bedöma och hänvisa patienten till den vård som passar bäst och är tillgänglig.

Flertalet av besöken är inte akutuppdrag och Lisa uppskattar att långt över hälften av patienterna som de åker till inte hamnar på en akutmottagning.

–  Men de hamnar ibland på akuten för att systemet fallerar. De ringer 112 för att de inte vet vart de ska vända sig och hur de ska hitta rätt. Egentligen behöver de kanske en vårdplanering i hemmet eller en korttidsplats. För någon som är 85 år med nedsatt allmäntillstånd är det inte bra att hamna på akuten, säger hon.

Det finns också många skillnader jämfört med jobbet på en akutmottagning.

– En stor skillnad är att i ambulansen är det bara du och en kollega till. I Dalsland är avstånden stora och det finns ingen knapp att trycka på för snabb hjälp från kollegor. I ambulansen har du ingen aning om vilka situationer och miljöer du kan hamna i. Vården kan ske i hemmet, på ett boende, i ambulansen eller vid en trafikolycka. Mycket handlar om logistik och att bedöma den situation man befinner sig i. Det kan till exempel vara patienter som ligger otillgängligt och som du måste flytta och transportera från svåra lägen, till exempel från andra våningen i bostaden.

Akutsjuksköterskan leder och strukturerar arbetet

På akuten arbetade Lisa Bertilsson som ledningssjuksköterska. Det innebär att se till att patientflöden fungerar och att det inte blir några flaskhalsar någonstans, att patienterna kommer iväg till avdelningen och att det finns läkare och personal med rätt kompetens på rätt plats.

– Vi arbetade mycket med förbättringsarbeten och nya arbetssätt i team tillsammans med läkare och andra kollegor. I den bästa av två världar skulle jag vilja ha en kombinationstjänst där jag får arbeta både med ambulansverksamhet och på akutmottagning. Jag kan sakna just ledningsarbetet där akutsjuksköterskans roll är väldigt viktig när det gäller att leda och strukturera arbetet. 

Förståelsen mellan ambulansen och akuten skulle kunna förbättras, tycker Lisa, även om alla ser till att det fungerar när det väl gäller.

– Förståelsen för varandra skulle nog gynnas av att vi bytte arbete med varandra emellanåt. Nu när jag arbetar inom ambulansen har jag fått en annan förståelse för att ambulanspersonalen inte hinner eller kan göra allt det som anses viktigt på akuten. Vi har inte samma resurser och har kanske fullt upp med att se till att patienten överlever transporten. På akuten deltar du i hela vårdförloppet tills att patienten går hem eller kommer iväg till en avdelning. Du vet vilka provsvaren är och vilka läkemedel som ska ges. I ambulansen har du bara den väska du har med begränsade resurser och läkemedel.

Alltifrån en flis i fingret till hjärtinfarkt

– De bästa med mitt jobb är det oförutsedda, både inom ambulansen och på akuten. Du träffar och möter patienter och deras närstående ibland i en helt fruktansvärd situation med sjukdom och olycka. Men oavsett situation ska du vara lika professionell, finnas där och stötta dem. Bemötande är jätteviktigt för hur situationen blir. Det är en fantastisk utmaning och ett privilegium att få vara en del av det. Vi räddar liv och ibland räddar vi inte liv för att det inte går. Då är det viktigt med stöd från kollegor och att du får möjlighet att prata om det som hänt. Det är viktigt att förstå att vi inte är mer än människor. Den dag man inte blir berörd så ska man nog sluta sitt jobb.

Akutsjukvården kännetecknas av att den är snabb med korta vårdtillfällen. Akutmottagningen är oftast ingången till resten av sjukhuset med alla avdelningarna.

– Akutmottagningen är grunden på sjukhuset, ett sjukhus utan akutmottagning är inget sjukhus. När du jobbar där har du ett samarbete med alla sjukhusets mottagningar och träffar alla typer av patienter. Det är den stora charmen: Du får ta hand om allting, från en flis i fingret till en hjärtinfarkt. Och du samverkar med alla. Vi jobbade nära polisen, kvinnojouren, socialtjänsten och äldrevården. Det är otroligt utvecklande att samverka med hela det omgivande samhället, säger Lisa.

Utbildningen gav självförtroende och ökad förståelse för arbetet

Lisa tycker att utbildningen har gett henne viktiga kunskaper, dels om att bedöma och hänvisa patienterna rätt, dels om förbättringsarbeten, vårdens organisation och att leda och strukturera arbetet på en akutmottagning. Hon berättar att det väcktes mycket tankar under utbildningen och att den gav nya synsätt och perspektiv på arbetet:

Lisa Bertilsson i ambulanskläder– Vi kunde börja ifrågasätta och reflektera över sådant som vi kanske inte reflekterat så mycket över tidigare. Varför gör vi det vi gör och vad ska det leda till? Utbildningen gav mig en grund att stå på och ett självförtroende som ger tyngd i det du säger. Vi fick lära oss att utrycka och använda ord för processer som man kan påverka. Jag som sjuksköterska på golvet kan faktiskt påverka min situation och tänka kritiskt.

Lisa hoppas att fler ska välja utbildningen, att verksamheterna ska förstå värdet av den och uppmuntra sina sjuksköterskor att gå utbildningen.

– Det handlar lite om att bana väg. Utbildningen är ju ganska ny. Jag och en till var de första två från Skaraborgs sjukhus som gick utbildningen. Det var likadant när ambulanssjuksköterskeutbildningen var ny och det inte var självklart med utbildade ambulanssjuksköterskor. Jag fick betalt under utbildningen. Det hoppas jag att fler får möjlighet till och att arbetsgivarna ser utbildningen som viktig och meriterande.

Vad har du för tips till någon som funderar på att söka utbildningen?

– Jag tycker absolut man ska söka den om man har ett intresse för akutsjukvård. Jag skulle rekommendera att man iallafall har ett halvårs arbetslivserfarenhet för att kunna tillgodogöra sig utbildningen på bästa sätt och sedan ta med sig kunskapen till sin verksamhet. Vi läste otroligt många vetenskapliga artiklar, men man hittar sin studieteknik efter ett tag. Jag skulle absolut inte rekommendera någon att jobba heltid samtidigt. Då kan du inte tillgodogöra dig utbildningen på rätt sätt.

Vill utveckla vården

Lisa Bertilsson brinner för att göra vården bättre och är numera engagerad politisk för att utveckla vården. I framtiden hoppas hon på att på att få arbeta vidare inom akutsjukvård eftersom hon trivs med ledningsarbete och förbättringsarbete.

– Jag har aldrig en enda dag på akutmottagning känt att jag inte vill gå till jobbet. Men jag hoppas att våra politiker börjar förstå att en akutmottagning kommer att fallera om man inte börjar värdera den och tar hand om de som jobbar där. Dessa frågor skulle jag vilja driva: Hur gör vi vården mer tillgänglig för patienterna  och mer hållbar så att fler personer orkar jobba där?

Hon avslutar:

– Att det finns en specialistutbildning inriktad mot akutsjukvård är guld värt, jag är så tacksam för att utbildningen finns och den höjer statusen på yrket enormt! Sedan önskar jag att enhetschefer och verksamhetschefer förstår vikten av att använda akutsjuksköterskorna på rätt sätt.

Läs mer om Specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning mot akutsjukvård

Lisa Bertilsson vid en ambulans

Text: Kristina Axelsson
Bild: Amanda Dagheden
Publicerades: 2024-06-27