Flaggning vid disputationer väcker engagemang

Högskolan har tidigare flaggat både med den svenska flaggan och, i de fall som utländska doktorander har önskat det, med deras nationsflagga vid disputationer. I februari väckte en iransk flagga starka reaktioner från allmänheten, vilket ledde till att högskolan såg över sin policy.

Eftersom de nya flaggreglerna trädde i kraft 13 mars ledde det till att tre doktorander hamnat i kläm mellan de nya och de gamla reglerna. Det vill säga de har fått en fråga om vilken flagga de vill ha, men senare fått avslag med hänvisning till de nya flaggreglerna. Något som väckt reaktioner på bland annat sociala medier.

– Det här beslutet gäller för flaggor på Akademiplatsen, där en utländsk flagga utan sammanhang lätt kan tolkas fel, till exempel som ett uttryck för politiskt stöd eller samarbete. Det sprider sig en missuppfattning att det här beslutet skulle vara fattat med anledning av en doktorands önskan att ha den palestinska flaggan. Jag vill vara väldigt tydlig och säga att så inte är fallet. Det här grundar sig i att det den senaste tiden blivit starka reaktioner på våra flaggningar. Att ett antal doktorander hamnar i kläm är beklagligt, och jag har full förståelse för att det här väcker känslor. Vi är stolta över våra internationella doktorander och de får gärna fira med nationsflaggor i rummet där de disputerar, säger Ann-Christin Andreasson, kommunikationschef vid Högskolan i Borås.