Hit lockas jobbsökare som letar efter mening och trygghet

Redan under pandemiåren kunde man se en trend i att allt fler talanger söker sig till jobb inom den offentliga sektorn. I Academic Works årliga lista över Sveriges 100 mest attraktiva arbetsgivare toppade år 2020 inte helt oväntat välkända varumärken som Google, Apple och Spotify. Men längre ner på listan kunde man urskilja en ny trend: statliga arbetsgivare hade ökat markant i popularitet. Och trenden verkar vara ihållande. I Academic Works Top 100 från 2022, gjord i samarbete med Kantar, finns fortsatt många arbetsgivare inom den offentliga sektorn representerade. Exempel på dessa är Skatteverket, Migrationsverket och Sveriges kommuner.

Trygg anställning attraktivt under kristider

– Det är framför allt viljan att bidra till samhället som lockar, vilket gör att intresset för den offentliga sektorn ökar jämfört med tidigare år. Viljan att bidra till samhället syns också i trenden att miljöorganisationer och arbetsgivare med klimatfokus fortsätter att klättra på listan, sa Julia Granström, ansvarig för undersökningen på Academic Work, när rapporten från 2020 släpptes.

Meningsfullhet, delaktighet och samhällsviktigt är ord som dyker upp när talangerna förklarar varför de vill jobba inom offentlig sektor. En annan anledning till trenden verkar vara att fler söker sig till ”trygga” arbetsgivare i en allt stormigare omvärld. Enligt Academic Work tenderar jobbsökare att under kristider vända sig till välkända företag och organisationer med stabil ekonomi.

Tydlig obalans på arbetsmarknaden

Att jobb i offentlig sektor ökar i attraktivitet är en efterlängtad trend. Kompetensbristen i staten är nämligen rekordstor. Enligt Arbetsgivarverkets kompetensbarometer som publicerades i december 2022 hade 91 procent av de svarande arbetsgivarna brist på lämpliga sökande vid rekrytering till statliga tjänster. Bristtalet är det högsta sedan mätningarna startade i mitten av 90-talet. Trots att Sverige går in i en lågkonjunktur bedömer Arbetsförmedlingen att rekryteringssvårigheterna kommer att kvarstå de kommande åren. De menar att det är en tydlig obalans på arbetsmarknaden och att tillgången på kompetenser inte motsvarar de krav som finns.

För den som vill utbilda sig för ett jobb inom offentlig sektor står med andra ord många dörrar vidöppna. På Högskolan i Borås hittar du många utbildningar som kan ge dig ett jobb hos en statlig arbetsgivare. Läs mer om våra drygt 70 program och 160 kurser!